▲ Դեպի վեր

ՎԵՐՋԻՆ ԼՈւՐԵՐԸ

Նրանք կհայտնվեն պատմության աղբանոցում. Փաշինյանի ֆեյսբուքյան արտահերթ ուղիղ միացումն ու հանրահավաքի հիշեցումը

Ռոբերտ Քոչարյանի կողմնակիցները ցույց են արել Նիկոլ Փաշինյանի նստավայրի մոտ

Ինչպես են Երևանում աղջկա զգեստներով տղամարդիկ ու նրանց համախոհ նույնասեռականները ներխուժում ոստիկանություն

«Մահվան տեսիլ». Եղիշե Չարենցի խոսքերով նոր երգ Project LA-ից

Ադրբեջանցի՞ն է մեղավոր, որ մեր մշակույթը պահելու գործում զրո ենք



2017-12-07 15:27:56

Տեղեկացրել էինք, որ հայկական «Քոչարի» պարը հայտնվել է ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ոչ նյութական մշակութային արժեքների ցուցակում: Ցավոք, դրանում ընդգրկվել է նաև Ադրբեջանի կողմից ներկայացված հայտը՝ տոլման իբրեւ ադրբեջանական ճաշատեսակ ճանաչելը:

«Նրանց հայտում շատ անհստակություններ, թյուրիմացություններ կային: Ցավն այն է, որ մարդիկ տանը տոլմա չեն պատրաստում, բայց փող ունեն դրել են, որ ճանաչվի իբր ադրբեջանական, այսինքն թքած, որ երևույթը բացակայում է իրենց մշակույթից, կարևորը հայերին վնասեն: Իսկ մենք մեր երաժշտական գործիքները պահում ենք թանգարաններում: Ոչ մի երաժշտական փառատոն չունենք, որտեղ ժողովրդական գործիքները կհնչեն: Ադրբեջանցի՞ն է մեղավոր: Ամեն ապուշության վրա միլիոններ ենք ծախսում, իսկ մշակույթը պահելու գործում զրո ենք:

Մենք սիրում ենք ցածր մակարդակի ամեն ինչը, արդյունքն էլ սա է, իսկ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ն մեզ ոչնչով չի վնասում։ Եթե չլիներ՝ երևի մեր էպոսն էլ մոռանայինք: Թեհրանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի ոչ նյութական մշակութային ժառանգության կոնգրեսի ժամանակ թոնրագործության մասին նյութ էի ներկայացնում,  դուրս եկան ու հարցրին, թե ինչ-որ բան Հայաստանում կազմակերպվո՞ւմ է թոնրագործություն արհեստը պահպանելու համար, ստիպված ասացի՝ մտածում ենք որոշակի գործեր ձեռնարկել: Եկել ծրագիր եմ կազմել թոնրագործության զարգացման վերաբերյալ, բայց... Նույնը նաև դարբնագործության դեպքում:

Տոլմայի փառատոն ենք ամեն տարի կազմակերպում, անգամ չեն գալիս նորմալ լուսաբանելու համար, խնդրելով ենք տանում: Ամբողջ ամառ փորձագետները մեռան ճղելով իրենց, բայց ի՞նչ օգուտ: Ընդամենը 10 փորձագետն ու Սեդրակ Մամուլյանը քիչ են, որ մենք ներկայանալի տեսք ունենանք: Մշակույթի նախարարությանն էլ չի կարելի մեղադրել, նրան որպես օժանդակ կառույցի են վերաբերում, քանի որ մշակույթ պահպանելը հազարերորդական կարևորություն ունի այսօր: Ամիսներով գնում նյութեր եմ հավաքում ազգային խոհանոցի վերաբերյալ, այս պահին էլ Լիբանանում եմ, ո՞ր մեկն է Մամուլյանից բացի հետաքրքրվում դրանցով, ո՞ր մեկն է ասել՝ արի՛ տպագրենք: Ազգային խոհանոցի մասին գիրք տպագրելու համար այնքան գումար են ուզում, որ այդքան ունենալու դեպքում ամբողջ կիլիկյան խոհանոցը կուսումնասիրենք»,-Asekose.am-ի թղթակցի հետ զրույցում ասաց ազգագրագետ Խորեն Գրիգորյանը:

Անի Կարապետյան







Нравится





Կայքում տեղ գտած մտքերն ու տեսակետները հեղինակի սեփականությունն են և կարող են չհամընկնել Asekose.am-ի խմբագրության տեսակետների հետ: Նյութերի ներքո` վիրավորական ցանկացած արտահայտություն կհեռացվի կայքից:

Լրահոս

На следующий день я пришел в редакцию с большим советским фотоаппаратом. Эта камера снимала на широкую пленку. На каждом пленке можно было снять 12 кадров. Заняв свое место, я стал ждать.